Christelijke vereniging voor goed kerkelijk jeugdwerk

Pittige vraag – deel 1

Als God liefde is… waarom houdt Hij de nare dingen dan niet tegen?

‘Soms word ik verdrietig van alle nare dingen die er gebeuren. God is toch liefde? Als Hij dan mijn Vader is… waarom houdt Hij de nare dingen dan niet tegen? Dat zou ik wel doen bij mijn kinderen…’ 

 

Een échte pittige vraag, dit! Ook omdat het een vraag is, die je persoonlijk raakt. Toen ik een jaar of veertien was, gebeurden er moeilijke dingen om mij heen, waardoor de toekomst als één zwart gat voelde. Ik stelde jouw vraag toen ook aan God. Er kwam geen antwoord.  

 

Tenminste… niet direct.  

Maar als ik nu terugkijk, zie ik wel een paar dingen die God mij door de jaren heen geleerd heeft. Ik noem er drie.  

 

1. God laat alle dingen meewerken ten goede voor wie Hem liefhebben 

 

Dit staat in Romeinen 8:28. Het is een tekst die me echt verder geholpen heeft. Ik voelde God niet. Ik snapte niet waarom Hij de ellende niet oploste. En de ellende deed zeer. Maar ik wist: uiteindelijk gaat Hij er iets goeds mee doen. En dat heeft Hij gedaan.  

 

Een paar voorbeelden:

 

    1. Ik kon mijzelf niet uiten bij de mensen om mij heen. Maar God hoorde mij wel. Daarom heb ik geleerd om dicht bij God te leven. Nog steeds is Hij de eerste naar wie ik toega als ik ergens mee zit. Psalm 84 zegt het zo: ‘Gelukkig wie bij U hun toevlucht zoeken, met in hun hart de wegen naar U’.  
    2. Omdat ik mij niet bij mensen kon uiten, schreef ik elke dag in mijn dagboek. Onder andere daardoor leerde ik hoe ik dingen moest verwoorden. Op dit moment is ‘schrijven’ zelfs mijn beroep geworden! 
    3. God leerde mij hoe ik de mensen die mij pijn deden, kon vergeven, waardoor ik kon genezen van de pijn. Ik leerde meer over wat Gods vergeving eigenlijk betekent. Nu kan ik andere mensen helpen, die dezelfde dingen meemaken als ik toen. 

Zo zijn er nog wel meer voorbeelden te noemen. Waar het om gaat, is dat God soms bezig is ons te vormen. Soms door ons dichter naar zichzelf toe te trekken. Soms doordat we nieuwe dingen leren. En soms doordat Hij bezig is ons karakter te vormen 

 

2. God maakt Vaderlijke keuzes 

 

Dat brengt me op het tweede punt. Heb je het woord ‘curlingouder’ weleens gehoord? In een bekende soapserie werd een moeder voor ‘curlingmoeder’ uitgemaakt. In de curlingsport is het de bedoeling dat een paar mensen de baan zo glad mogelijk poetsen, zodat de curlingsteen zo soepel mogelijk op de juiste plek terecht komt. Een curlingouder zorgt ervoor dat zijn of haar kind zo min mogelijk moeilijke dingen meemaakt, zodat het zo gelukkig mogelijk de volwassenheid inrolt. Het probleem is alleen, dat die kinderen niet leren om met problemen te dealen. Als ze volwassen zijn is het veel moeilijker om dat nog te leren. En dus worden ze vaak eerder depressief dan kinderen van niet-curlingouders en hebben ze een grotere kans om burn-out te raken.  

 

Met eerbied gezegd: God is geen curlingvader, maar een volmaakte Vader, die Vaderlijke keuzes maakt. Want Hij weet als geen ander wat goed is. Wat niet wegneemt dat de dingen die je meemaakt soms zo moeilijk zijn, dat je denkt dat je ze niet aankunt. Maar voor God zijn onze problemen niet te groot: Hij kan ze aan. Samen met Hem kun je erdoorheen. 

 

3. Vertrouw op Gods hart 

 

Er is een Engelstalig liedje, waarin staat:  

 

God is too wise to be mistaken
God is too good to be unkind
So when you dont understand
When don’t see His plan
When you can’t trace His hand
Trust His Heart 

 

Vertaling: 

God is te wijs om zich te vergissen 

God is te goed om onaardig te zijn 

Dus als je het niet begrijpt 

Als je niet kunt zien wat Zijn plan is 

Als je Zijn hand niet kunt ontdekken 

Vertrouw dan op Zijn hart 

 

(Babbie Mason, Trust His Heart / luister via YouTube) 

 

Wat er in Gods hart leeft? Lees de Bijbel. Daar vind je antwoorden. Bijvoorbeeld dat Hij belooft in de benauwdheid bij je te zijn (Psalm 91).  

 

Er is nog véél meer over dit onderwerp te zeggen. Uiteindelijk komt het erop aan dat je vertrouwt dat God goed is, ook als je dat niet ziet. Soms zie je dat pas achteraf, net als ik. Maar of je het nu ziet of niet: God laat je niet in de steek; Hij is het waard dat je Hem vertrouwt.  

 

Ik heb er in ieder geval geen seconde spijt van gehad! 

 

PS: Dit was het persoonlijke antwoord. Ben je benieuwd naar wat meer theorie? Dat lees je over twee weken in deel 2.

 

Door: Christa Noteboom

Redacteur jongerenblad Pit

Pittige vragen over liefde enzo

In deze rubriek behandelen we vragen over liefde, relaties, seksualiteit, gender, geaardheid en alles wat daarbij komt kijken.

 

Heb jij een vraag? Laat het ons weten en stuur jouw vraag naar ons via Instagram! Wie weet plaatsen we het antwoord op jouw vraag wel in een volgende uitgave van Pit, óf geven we een reactie op de website.

Meer weten?

Neem een proefabonnement op ons blad 'Pit' voor tieners en jongeren. Fris en inspirerend, ook over pittige onderwerpen. Neem een proefabonnement en betaal slechts € 7,50 voor 4 nummers!

Welkom bij de HGJB

 

Prins Bernhardlaan 1

3722 AE Bilthoven

 

030 - 228 54 02

ma t/m do: 9.00-16.30 uur

vr: 9.00-13.00 uur 

  

info@hgjb.nl

 

Bekijk hier onze veelgestelde vragen 


NL 35 RABO 0308 316 835 (voor giften)

NL 50 INGB  0000 398 081 (voor facturen)

 

RSIN 00.26.12.513

Blijf op de hoogte

Wil je 1 à 2 keer per maand belangrijke updates, inspiratie, tips, actuele aanbiedingen of uitnodigingen in je mailbox ontvangen?

© 2020 HGJB, alle rechten voorbehouden - Privacy